Microsofts köp av Activision Blizzard har godkänts på många håll, men Storbritanniens motsvarighet till konkurrensverket, Competition and Markets Authority, har sagt nej. Microsoft försöker vända på detta genom att säkra långsiktiga samarbeten med konkurrerande företag. Som en del av detta har Microsoft bestämt sig för att sälja av streamingrättigheter för Activision Blizzard-titlar till Ubisoft.

Med dealen kommer Activision Blizzard-spel som släpps under de kommande 15 åren vara tillgängliga hos Ubisofts molnspelstjänst. Utöver detta ska Ubisoft få möjligheten att släppa spelen på andra molnspelstjänster.

Bakom beslutet är oro från brittiska konkurrensverket som pekat på monopolmöjlighet om Microsoft köper upp Activision Blizzard. Mer specifikt pekas möjligheten för Microsoft att låsa alla sina titlar till företagets egna plattformar och tjänster som ett stort problem. Genom att ge Ubisoft kontroll över streamingrättigheterna för Activision Blizzard-titlar, blir det inte möjligt för Microsoft att ha exklusiv kontroll över vad som händer på spelstreamingfronten.

Ytterligare granskning

Den nya dealen har gjort att brittiska konkurrensverket ska granska köpet ännu en gång och deadline för granskningen är 18 oktober. Huruvida den ändrade dealen påverkar myndighetens åsikt om köpet återstår dock att se. I ett uttalande skriver CMA att en noggrann och objektiv bedömning ska ske av den nya dealen för att säkerställa att molnspelsmarknaden fortsätter driva innovation och valmöjlighet för konsumenter.